ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΕ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥΣ

Η διατήρηση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης θα κοστίζει πια περίπου 500 ευρώ ετησίως για τις άγαμες θυγατέρες και για τις διαζευγμένες / ους συζύγους που είναι χωρίς ασφάλιση.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, έχει αυτά τα δύο  σημεία.

  • Ειδικότερα, τίθενται προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις άγαμες θυγατέρες, άνω των 40 ετών, που προέρχονται από ασφαλισμένους του πρώην ΟΠΑΔ και είχαν βιβλιάριο περίθαλψης στο Δημόσιο έως τις 31 Μαρτίου 2004.
  • Οι ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων γυναικών, θα πρέπει στο μέλλον κάθε Ιανουάριο να υποβάλλουν αίτηση για συνέχιση της ασφάλισής τους.
  • Παράλληλα όμως θα πρέπει να καταβάλλουν και τις εισφορές που αναλογούν και οι οποίες είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για τους συνταξιούχους.

Το ύψος των εισφορών αυτών υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης που εισέπραξαν και εκτιμάται από ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι θα ανέλθει στα 500 ευρώ τον χρόνο, το λιγότερο.

Λίγο υψηλότερα, κοντά στα 530 ευρώ, θα πρέπει όμως να καταβάλλουν και όσοι σύζυγοι είναι διαζευγμένοι και παράλληλα ανασφάλιστοι, εάν θέλουν να διατηρήσουν την ασφάλιση που είχαν κατά τον χρόνο λύσης του γάμου τους. Πρόκειται στην ουσία για την ασφάλιση που είχε ο άλλος σύζυγος, πριν χωρίσουν.

Όπως και με τις άγαμες θυγατέρες, έτσι και οι διαζευγμένοι αυτής της κατηγορίας, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση. Μόνο που η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά εντός του έτους που εκδόθηκε η οριστική απόφαση του διαζυγίου. Με τον τρόπο θα διατηρήσουν το δικαίωμα να έχουν παροχές ασθένειας σε είδος.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να καταβάλλουν και τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (6,45%). Πρόκειται για τις εισφορές που αντιστοιχούν ως ποσοστό στον βασικό μισθό άνω των 25 ετών. Σωρρευτικά θα πρέπει ο γάμος να λύθηκε αφού συμπληρώθηκε το 25ο έτος ηλικίας και να μην είναι ασφαλισμένοι για υγειονομική περίθαλψη στο Δημόσιο.

Εγκύκλιου 

χορήγηση ασφαλιστικού δικαιώματος

Advertisements