ΕΤΕΑΕΠ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Οι πρώτες 1.500 επικουρικές συντάξεις με το νέο τρόπο υπολογισμού, καταβλήθηκαν χθες από το ΕΤΕΑΕΠ. Πρόκειται για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2015 και επί δύο και πλέον έτη δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής τους, επειδή δεν υπήρχε ο τρόπος υπολογισμού τους.

Οι συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις πάντως, εντάσσονται στον γενικό κανόνα που προκύπτει από το νόμο Κατρούγκαλου και θέλει να προκύπτουν μειώσεις 22% έως 38%, σε σχέση με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες επικουρικές συντάξεις που απονεμήθηκαν ήταν οι πιο βατές. Αφορούν κυρίως δημόσιους υπαλλήλους (πρ. ΤΕΑΔΥ) αλλά και υπαλλήλους ασφαλιστικών οργανισμών και τραπεζών (πρ. ΤΕΑΠΟΚΑ)

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας είναι ότι η καταβολή των επικουρικών συντάξεων που βρίσκονταν στην αναμονή, θα συνεχιστεί με αυξημένο ρυθμό τους επόμενους μήνες.

Βέβαια είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος να καταβληθούν 13.800 «παλιές» συντάξεις έως τον Απρίλιο.

Όμως εκτιμάται ότι θα υπάρξει τέτοια αύξηση στην απονομή των επικουρικών συντάξεων, που οι Θεσμοί δεν θα εκδηλώσουν δυσαρέσκεια.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι η απονομή των επικουρικών συντάξεων δεν σχετίζεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό το ΕΤΕΑΠ δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και καταβάλλει επικουρικές συντάξεις από τα έσοδα που έχει από τις εισφορές που εισπράττει.
Υπενθυμίζεται ότι έως πριν από ένα μήνα, υπήρχαν περίπου 110 χιλιάδες επικουρικές συντάξεις που ήταν στην αναμονή.

Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα, περίπου 96 χιλιάδες συντάξεις, αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1.1.2015 και μετά και θα απονεμηθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού.

Advertisements