ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Hμείωση των συντάξεων που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2019,
στη βάση της απόφασης για τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα της απόφασης του
Eurogroup της 24ης Μαΐου 2017, μπορεί εντέλει να αποφευχθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες της Realnews.

Συγκεκριμένα, ανώτερη πηγή των Βρυξελλών,με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων και κομβικό ρόλο στην επισκόπηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, είπε στην «R», μία μέρα μετά το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου,ότι «η εκτέλεση των προληπτικών μέτρων από το κομμάτι των συντάξεων δεν πρέπει πλέον
να θεωρείται δεδομένη». Αντιθέτως, η ίδια πηγή συμπλήρωσε πως «η μείωση του αφορολόγητου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και έχει να κάνει με την πάγια ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών».

Η πηγή, που ουδέποτε έχει διαψευστεί, συνεκτίμησε την υπεραπόδοση της οικονομίας σήμερα και την προοπτική της ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο «έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης».

Συμπλήρωσε, όμως, ως προϋπόθεση ότι, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 20ής Αυγούστου και έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το φθινόπωρο του 2019, εξυπακούεται ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική υπαναχώρηση (fiscal slippage).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέπεια των τελευταίων ανακοινώσεων του Πιερ Μοσκοβισί στο Eurogroup για την πορεία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.

Ο επίτροπος ήταν ξεκάθαρος όταν έλεγε ότι «όλοι οι θεσμοί πιστοποιούν πια την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στο δημοσιονομικό σκέλος»,εξηγώντας το σημαντικό περιθώριο του 2017 και τη συμφωνία για τα μεγέθη του 2018.

Καθώς η χώρα είναι εντός τροχιάς για το 2018, εξήγησε η ανώτερη πηγή των Βρυξελλών που μίλησε στην «R», αφενός μεν ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών για το ίδιο έτος παρακάμπτεται, αφετέρου «ουδείς στο Eurogroup αναμένεται να είναι δογματικός το επόμενο έτος, σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα το 2019».

Απαντώντας σε ερώτηση της Realnews σχετικά με τον χρόνο, η ανώτερη πηγή σημείωσε ότι «πρώτα θα φανούν τα μεγέθη του 2018, σε μια διαδικασία αντίστοιχη της σημερινής, το φθινόπωρο του 2018 και, ως συνέπεια μιας καλής πορείας, οι
θεσμοί δεν θα επιμείνουν στην ενεργοποίηση αυτού του πρόσθετου μέτρου για το 2019». «Εκτιμώ ότι είναι κάτι που θα γνωρίζουμε σε έναν χρόνο από τώρα», επεσήμανε.

Ως προϋπόθεση έθεσε την καλή πορεία εσόδων/δαπανών, σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι άλλοι τομείς υπο-αποδίδουν και άλλοι τομείς υπερ-αποδίδουν, πολλά μεγέθη δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως είχε προϋπολογιστεί, αλλά ο σκοπός
είναι η τελική επίτευξη των μεγεθών».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι στα επόμενα έτη πολλά από τα μεγέθη είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως η απόδοση των ιδιωτικοποιήσεων, και επέστησε την προσοχή στα νομικά προβλήματα των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και στα συνεχή
εμπόδια σε μεγάλα έργα (όπως το Ελληνικό, το οποίο δεν κα-
τονόμασε).

Η ένδειξη για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις επιβεβαιώθηκε δύο ημέρες αργότερα και από δεύτερη πηγή, αυτή τη φορά προερχόμενη από το Βερολίνο και τις υπηρεσιακές δομές του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Η πηγή του Βερολίνου επέμεινε και αυτή στην ανάγκη για εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου και όχι των μειώσεων στις συντάξεις.

Οταν ζητήθηκε από αυτή τη δεύτερη πηγή να ερμηνεύσει έτερο κοινοτικό αξιωματούχο που εξέφρασε, από άλλη εμπλεκόμενη πρωτεύουσα, ακριβώς την αντίθετη άποψη (ότι δηλαδή και οι μειώσεις στις συντάξεις πρέπει να εφαρμοστούν και την οποία άκουσε σημαντική μερίδα του Τύπου), εξήγησε ότι επρόκειτο απλώς για υπενθύμιση
της ήδη γνωστής απόφασης.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Σημαντική διευκόλυνση σε αυτή την εξέλιξη (να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις του 2019) δίνει και η αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του ESM πως απλώς και μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους έκοψαν μέχρι σήμερα 45 δισ. από το συνολικό ύψος του χρέους (κεφάλαιο και τόκοι) έως το 2060 αλλά και η πιστοποίηση της απόδοσης του 2017 και του 2018 έχουν μειώσει τα επιχειρήματα του ΔΝΤ.

Βεβαίως, οι πάντες στις Βρυξέλλες θυμίζουν ότι «τα μέτρα τα ζήτησε το ΔΝΤ, αλλά τα αποφασίσαμε όλοι μαζί», όμως το πού θα βρίσκεται το ΔΝΤ το φθινόπωρο του 2018 δεν είναι σαφές.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η υπενθύμιση Ρέγκλινγκ, σε πρόσφατη συνέντευξη, ότι ένα από τα μέτρα της μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης είναι και η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ.

Στην πράξη, το ΔΝΤ και η διευθέτηση με το πρόγραμμα «επί της αρχής» υπήρξαν μόνο για να ξεπεραστεί το καταστατικό του ESM και οι δεσμεύσεις των εθνικών Κοινοβουλίων.

Εφόσον η καταβολή τώρα και στην επόμενη αξιολόγηση θα γίνει «με την τρέχουσα ρύθμιση», η πίεση έχει σε μεγάλο βαθμό αρθεί.

Οι θεσμοί της Ε.Ε. δεν θέλουν το ΔΝΤ απέναντί τους «να πετάει πέτρες» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μέσω γνωματεύσεων και εκθέσεων, και αυτό έχει εν πολλοίς επιτευχθεί.

Οι αγορές ήδη τιμολογούν τη σταθερότητα πολύ παραπάνω από τις προβολές του
ΔΝΤ για την ανάπτυξη το 2030 και αυτό το απέδειξαν με την ανταλλαγή των ομολόγων
των 30 δισ. – κίνηση που θα ήταν ανήκουστη πριν από 6-8 μήνες.
 Oρος
Προϋπόθεση είναι ότι έως το φθινόπωρο του 2019 δεν θα υπάρξει
Δημοσιονομική υπαναχώρηση (fiscal slippage)…

Του Θάνου Αθανασίου

Advertisements