Κοινωνικό μέρισμα:

 


Σημαντικές διευκρινίσεις από τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας..

  • Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση» ήταν καλεσμένος σήμερα το πρωί ο έγκριτος συνάδελφος Γιώργος Χριστόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα. Παράλληλα υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας κ. Δ. Καρέλα, ο οποίος έδωσε σημαντικές πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Ανέφερε ότι είχαν υποβληθεί μέχρι εκείνη την ώρα της παρέμβασής του περίπου 600.000 αιτήσεις. Μάλιστα τόνισε ότι οι μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα ήταν πάνω από 1.500.000 από το βράδυ της Κυριακής.

Από τις 600.000 αιτήσεις που υπεβλήθησαν ανέφερε ότι, οι 296.000 εγκρίθηκαν και θα πιστωθούν σύντομα στους δικαιούχους περίπου 167.000.000 ευρώ.

Από τις υποβληθείσες αιτήσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 18% απορρίφθηκαν ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.).

Αυτές οι αιτήσεις θεωρούνται εν δυνάμει εγκεκριμένες κατά τον κύριο Γενικό Γραμματέα.

Ο κ. Δ. Καρέλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα αίτηση.

Τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχος των οποίων εγκρίθηκε η αίτηση, θα πιστωθούν μέχρι τις 20 ή 21 Δεκεμβρίου 2017 (θα αναγγελθεί η σχετική ημερομηνία).

Για το πρόβλημα με τα προστατευόμενα μέλη (σ.σ. σχετικά με την συναίνεση), ανέφερε ότι θα λυθεί μέχρι το μεσημέρι. Από σήμερα προστέθηκε και σχετικό κουμπί στην πλατφόρμα για την προσθήκη του νέου τέκνου που γεννήθηκε μέσα στο 2017. Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017, τόνισε ότι θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους —του έτους 2016— ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Σχετικά με τους φιλοξενούμενους τόνισε ότι πρέπει να μπουν με τα δικά τους στοιχεία στην πλατφόρμα (από δικό τους τερματικό και σε διάφορο χρόνο) και αμέσως ειδοποιούνται ότι πρέπει να προβούν στη συναίνεση.

Για τα λάθη που αφορούν σε ΑΜΚΑ, ή για διορθώσεις που αφορούν στο χρόνο ασφάλισης, αυτά ανέφερε ότι γίνονται μέσω του ΕΦΚΑ. Για τα λάθη που τυχόν προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης. Οριακά ανέφερε πως υπάρχουν αδικίες.

Σχετικά με τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών τόνισε ότι, παρόλο που δεν υποχρεούνται σε υποβολή αίτησης εντούτοις μπορούν —αν το επιθυμούν— να κάνουν την αίτηση και στη συνέχεια θα πάρουν τα χρήματα όχι με τη σύνταξή τους, αλλά όπως και οι λοιποί δικαιούχοι.

Τέλος σημείωσε ότι τα στοιχεία που ζητούνται στην αίτηση (email, αριθμός κινητού τηλεφώνου) απαιτούνται διότι θα υπάρχει σχετική ειδοποίηση ώστε να μην ξεχαστούν

Δείτε το σχετικό video:

Advertisements