32.ΟΟΟ νέες συντάξεις έως το τέλος του έτους …

Πάνω από 32.000 νέες οριστικές κύριες συντάξεις όλων ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. μισθωτών, επαγγελματιών , Δημοσίου )θα απονεμηθούν από αύριο έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

  • Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Νέας Σελίδας» από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι 25.000 του συνόλου των νέων συντάξεων που θα καταβληθούν τον επόμενο ενάμιση μήνα θα είναι συντάξεις χηρείας , ενώ οι υπόλοιπες 7.000 θα είναι οριστικές κύριες συντάξεις γήρατος αλλά και αναπηρίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων αυτών θα προκύψει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου , καθώς οι σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν από τους δικαιούχους μετά τη 13η Μαΐου 2016 , δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016.

Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη για την απονομή των συντάξεων αυτών θα ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από την ειδική κρατική χρηματοδότηση που προέρχεται από την υποδόση του προγράμματος στήριξης αλλά και από πόρους του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές .

Χρονοδιάγραμμα
  • Η απονομή των συνολικά 32.000 νέων κύριων συντάξεων μέχρι της παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σε δύο « δόσεις» .
  • Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα και η δεύτερη στα τέλη του επόμενου. Πιο συγκεκριμένα , όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Εργασίας..
25.000 έως τις 28 Νοεμβρίου .
  • Η πρώτη και μεγαλύτερη «δόση» νέων οριστικών συντάξεων θα καταβληθεί στις 27-28 Νοεμβρίου , μαζί, δηλαδή, με την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου σε όλους τους ήδη δικαιούχους .

Αυτή θα περιλαμβάνει την πληρωμή 19.000 νέων οριστικών συντάξεων (μαζί με τα αναδρομικά τους), με βάση τον βασικό προγραμματισμό του ΕΦΚΑ , και επιπλέον 6.000 «εμβόλιμες», δηλαδή συντάξεις οι οποίες θα καταβληθούν χάρη στην υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ , εκτός αρχικού προγραμματισμού .

  • Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη μερίδα των παραπάνω συντάξεων είχε ήδη καταβληθεί, αλλά ως «προσωρινή» .

Η ψήφιση της τροπολογίας με την οποία ορίζεται ως κατώτατο όριο για τις συντάξεις χηρείας το επίπεδο των 360-384 ευρώ οδηγεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των οριστικών συντάξεων για τους δικαιούχους που περιμένουν έως και ενάμιση χρόνο.

 7.000 έως τις 28 Δεκεμβρίου :
  • Η δεύτερη και μικρότερη <δόση> νέων οριστικών συντάξεων θα καταβληθεί λίγες μέρες μετά την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου , οι οποίες και φέτος θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα (19-21 Δεκεμβρίου )και την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος συγκεκριμένα στις 27-28 Δεκεμβρίου.

Αυτή η Δόση θα περιλαμβάνει την πληρωμή τουλάχιστον 7.000 νέων οριστικών συντάξεων κυρίως γήρατος και αναπηρίας μαζί με τα αναδρομικά του ,οι οποίες , όπως και οι 6.000 στα τέλη Νοεμβρίου , θα καταβληθούν < Εμβόλιμα >, δηλαδή εκτός αρχικού βασικού προγραμματισμού..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ

Advertisements